Sałatka ziemniaczana z ziołowym sosem winegret (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
419.3 kcal /
1754.5 kJ
Kalorie
5 gBiałko
39.5 gWęglowodany
27.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka ziemniaczana: 800
  • g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 500 g wody
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Ziołowy sos winegret: 80
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżka liści tymianku, świeżych
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 20 – 30 g białego octu winnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć połowę odważonych ziemniaków. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone ziemniaki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe ziemniaki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone ziemniaki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma z pierwszą częścią pokrojonych ziemniaków, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary (patrz wskazówka), odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z pokrojonymi ziemniakami. Ziemniaki skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Ugotowane na parze ziemniaki przełożyć do miski do sałatki, odstawić do ostygnięcia na 20-30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i chili, dodać oliwę, musztardę, natkę pietruszki, bazylię, tymianek i ocet, zmiksować10 s/obr. 7. Polać ugotowane ziemniaki, wymieszać. Sałatkę ziemniaczaną z ziołowym sosem winegret podawać na zimno.
Przewijanie do góry