Sałatka ziemniaczano-brokułowa z kukurydzą i szczypiorkiem
148.2 kcal /
620 kJKalorie
620 kJKalorie
8.3 gBiałko
28.8 gWęglowodany
2.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 80 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- ½
- łyżeczki soli
- 150 g różyczek brokułu świeżych
- 150 g różyczek brokułu, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 2 łyżki jogurtu naturalnegogęstego
- 3 łyżki kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć ¼ łyżeczki soli, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
- Do koszyczka dodać brokuł, gotować na parze5-10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Przełożyć ugotowane na parze ziemniaki i brokuły do miski do sałatki. Do miski dodać jogurt, kukurydzę, szczypiorek, pozostałe ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać. Sałatkę ziemniaczano-brokułową z kukurydzą i szczypiorkiem podawać na ciepło lub na zimno.
