Sałatka ziemniaczano-brokułowa z kukurydzą i szczypiorkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
148.2 kcal /
620 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
28.8 gWęglowodany
2.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 80 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 150 g różyczek brokułu świeżych
  • 150 g różyczek brokułu, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnegogęstego
  • 3 łyżki kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć ¼ łyżeczki soli, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
  2. Do koszyczka dodać brokuł, gotować na parze5-10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Przełożyć ugotowane na parze ziemniaki i brokuły do miski do sałatki. Do miski dodać jogurt, kukurydzę, szczypiorek, pozostałe ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać. Sałatkę ziemniaczano-brokułową z kukurydzą i szczypiorkiem podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry