Sałatka zimowa
206.5 kcal /
863.8 kJKalorie
863.8 kJKalorie
3.2 gBiałko
26.6 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 290 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 800 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
- 230 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 230 g papryki pomarańczowej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 100 g octu jabłkowego
- 60 g oleju słonecznikowego
- 300 g wody
- 40 g miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do dużego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g ogórków, rozdrobnić10 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym czosnkiem i cebulą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g ogórków, rozdrobnić10 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi składnikami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę czerwoną i pomarańczową, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi składnikami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koncentrat pomidorowy, dodać ocet, olej, wodę, miód, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę, gotować5 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić na 5 min. Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia, w którym znajdują się warzywa, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
- Sałatkę warzywną przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, delikatnie przemieszać i docisnąć, aby pozbyć się powietrza. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatkę zimową podawać jako dodatek.