Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Sałatka zimowa - Przepisy na Thermomix

Sałatka zimowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
206.5 kcal /
863.8 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
26.6 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 290 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 800 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
  • 230 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 230 g papryki pomarańczowej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g octu jabłkowego
  • 60 g oleju słonecznikowego
  • 300 g wody
  • 40 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do dużego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 400 g ogórków, rozdrobnić10 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym czosnkiem i cebulą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g ogórków, rozdrobnić10 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi składnikami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę czerwoną i pomarańczową, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionymi składnikami, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć koncentrat pomidorowy, dodać ocet, olej, wodę, miód, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę, gotować5 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić na 5 min. Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia, w którym znajdują się warzywa, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godz.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
  7. Sałatkę warzywną przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, delikatnie przemieszać i docisnąć, aby pozbyć się powietrza. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatkę zimową podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry