Sambal oelek
243 kcal /
1018 kJKalorie
1018 kJKalorie
3 gBiałko
25 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g czerwonych papryczek chili, świeżych (zgniazdami nasiennymi), pokrojonych na kawałki
- 100 g wody
- 10 g oleju słonecznikowego
- 10 g oleju rzepakowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g białego octu winnego
- 10 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć chili, rozdrobnić5 s/obr. 8. Chili zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, gotować8 min/100°C/obr. 2. Chili odcedzić przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć odcedzone chili, dodać olej, sok z cytryny, ocet, cukier i sól, zmiksować20 s/obr. 9. Sos zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 9. Sambal Oelek przelać do wyparzonego słoika, zakręcić. Słoik postawić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostudzenia.
- Sambal oelek przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.