Zupa miso
98 kcal /
411 kJKalorie
411 kJKalorie
9 gBiałko
6.4 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 30 g wodorostów kombu pokrojonych na kawałki
- 10 g płatów wodorostów wakame, suszonych pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 60 – 80 g pasty miso białej (shiromiso)
- 200 g tofu, miękkiego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać wodorosty kombu, gotować10 min/100°C//obr. .
- Dodać wodorosty wakame i koncentrat bulionu warzywnego, gotować3 min/100°C//obr. .
- Dodać por i pastę miso, gotować2 min/100°C//obr. .
- Dodać tofu i szczypiorek, przemieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min. Zupę miso odawać na ciepło.