Satay z sosem orzechowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1026 kcal /
4297 kJ
Kalorie
70.2 gBiałko
23.4 gWęglowodany
74.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Satay: 1
  • ząbek czosnku
  • 15 – 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 – 2 łyżeczki kolendry, świeżej tylko liście
  • 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 – 1 ½
  • łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki chili, suszonego mielonego
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w podłużne paski ogrubości 2-2,5 cm
  • 500 g wody
  • Sos orzechowy: 100
  • g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g mleka kokosowego
  • 130 g wody
  • 1 – 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i kolendrę, rozdrobnić4 s/obr. 8.
  2. Dodać sok z cytryny, sos sojowy, kurkumę, chili i olej sezamowy, zmiksować10 s/obr. 10. Powstałą marynatę przełożyć do miski.
  3. Miskę z marynatą postawić na pokrywie naczynia miksującego, odważyć do niej kurczaka. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
  4. Pasek kurczaka nabić na patyczek do szaszłyków, przebijając mięso w trzech miejscach. Czynność powtórzyć dla pozostałych zamarynowanych kawałków kurczaka. Szaszłyki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze13-15 min/Varoma/obr. 1.
  6. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, funkcja grill. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Gotowane na parze szaszłyki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, wstawić do piekarnika i piec ok. 8-10 min (180°C, funkcja grill). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego wsypać orzeszki, dodać olej, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać cukier, imbir, czosnek i chili, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  10. Dodać mleko kokosowe i wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  11. Dodać sos sojowy, wymieszać10 s/obr. 3. Powstały sos orzechowy przełożyć do miski.
  12. Satay z kurczaka podawać z sosem orzechowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry