Schab chrzanowy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
70 kcal /
296 kJ
Kalorie
8.4 gBiałko
0.2 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g schabu wieprzowego bez kości
  • 5 owoców jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 5 – 10 g soligruboziarnistej
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 ½
  • łyżeczki musztardy
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki chrzanu, tartego
  • 1500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać jałowiec, dodać czosnek, ziele angielskie, sól, goździki, liście laurowe, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn i cukier, zmiksować20 s/obr. 6.
  3. Dodać musztardę i chrzan, wymieszać5 s/obr. 2. Powstałą marynatę przełożyć do miski ze schabem, dokładnie natrzeć mięso marynatą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Schab umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia.
  5. Schab kroić w 5 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do chleba.
Przewijanie do góry