Schab z kiszoną kapustą
417.7 kcal /
1748.7 kJKalorie
1748.7 kJKalorie
32.8 gBiałko
27.7 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 700 g schabu wieprzowego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek pokrojonych na 2 cm kawałki
- 150 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g mąki pszennej
- 60 g przecieru pomidorowego
- 60 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g śmietany
- 25 g whisky
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g musztardy francuskiej
- 1 łyżka tymianku, świeżego
- chleb pokrojony na kromki, ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać schab, dusić5 min/120°C//obr. .
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę. Opłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odcisnąć dłońmi, pokroić na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną kapustę, pieczarki, dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, mąkę, przecier pomidorowy, śmietanę, whisky, sól, pieprz, cukier, musztardę i tymianek, gotować10 min/100°C//obr. 2. Przemieszać kopystką, gotować ponownie10 min/100°C//obr. 2. Schab z kiszoną kapustą podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.