Schab z kiszoną kapustą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
417.7 kcal /
1748.7 kJ
Kalorie
32.8 gBiałko
27.7 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 700 g schabu wieprzowego pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 150 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g mąki pszennej
  • 60 g przecieru pomidorowego
  • 60 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g śmietany
  • 25 g whisky
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 1 łyżka tymianku, świeżego
  • chleb pokrojony na kromki, ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać schab, dusić5 min/120°C//obr. .
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę. Opłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odcisnąć dłońmi, pokroić na kawałki.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną kapustę, pieczarki, dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, mąkę, przecier pomidorowy, śmietanę, whisky, sól, pieprz, cukier, musztardę i tymianek, gotować10 min/100°C//obr. 2. Przemieszać kopystką, gotować ponownie10 min/100°C//obr. 2. Schab z kiszoną kapustą podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry