Schab z Varomy
300.9 kcal /
1259 kJKalorie
1259 kJKalorie
24.8 gBiałko
2.2 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g schabu wieprzowego najlepiej środkowego (patrz wskazówka)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oleju rzepakowego
- 40 g oleju słonecznikowego
- 15 g miodugryczanego płynnego
- 15 g miodu wielokwiatowego płynnego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, miód, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przelać do miski ze schabem, dokładnie natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1-2 godz. do zamarynowania (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowany schab zawinięty w folię, gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Schab z Varomy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojony w plastry, jako danie obiadowe, np. z dodatkiem ziemniaków i ćwikły, lub jako dodatek do chleba.