Schab z Varomy

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
300.9 kcal /
1259 kJ
Kalorie
24.8 gBiałko
2.2 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g schabu wieprzowego najlepiej środkowego (patrz wskazówka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 15 g miodugryczanego płynnego
  • 15 g miodu wielokwiatowego płynnego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, miód, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przelać do miski ze schabem, dokładnie natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1-2 godz. do zamarynowania (patrz wskazówka).
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowany schab zawinięty w folię, gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Schab z Varomy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojony w plastry, jako danie obiadowe, np. z dodatkiem ziemniaków i ćwikły, lub jako dodatek do chleba.
Przewijanie do góry