Schiacciata z wędzonym łososiem i cebulą
264.8 kcal /
1108.5 kJKalorie
1108.5 kJKalorie
9 gBiałko
48.3 gWęglowodany
4.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 460 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g soku z czerwonych buraków naturalnego, bez cukru
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
- 120 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- 3 – 4 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 czerwona cebula pokrojona w 2 mm krążki
- 1 – 2 szczypty soligruboziarnistej
- 100 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać sok z buraków, drożdże, miód, oliwę, wodę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na 1 godz.-1 godz. 30 min lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, posmarować oliwą lub oprószyć mąką. Delikatnie rozciągnąć palcami, formując prostokąt (ok. 40 x 30 cm) i pozostawiając grubsze brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyć listki rozmarynu i czerwoną cebulę. Posypać solą, delikatnie docisnąć składniki do powierzchni ciasta, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż brzegi ciasta delikatnie się zarumienią. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić. Upieczony placek schiacciatę odstawić do lekkiego ostudzenia, następnie na wierzchu ułożyć kawałki odważonego łososia i kilka listków rozmarynu. Podawać jako przekąskę np. z dodatkiem oliwy z oliwek.
