Seitan
2837 kJ /
678 kcalKalorie
678 kcalKalorie
119.5 gBiałko
27.8 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
- 1670 g wody
- 6 ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 670 g wody, przemieszać kopystką, wyrobić Ciasto /10 min(patrz wskazówka). Ciasto przełożyć do dużej miski, uformować w kulę, zalać zimną, bieżącą wodą tak, aby było przykryte, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Miskę z ciastem włożyć do zlewu i pod zimną, bieżącą wodą ugniatać obiema dłońmi ciasto tak długo, aż wypłukana zostanie cała skrobia, a woda w misce będzie przejrzysta (patrz wskazówka). Otrzymany gluten uformować w kulę, przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 1000 g wody, sos sojowy i pastę miso, włożyć koszyczek z glutenem, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować40 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Seitan przełożyć na talerz, odstawić do ostudzenia. Seitan użyć do wybranych przepisów.