Semifreddo kawowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
452 kcal /
1896 kJ
Kalorie
4 gBiałko
12 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Baza do semifreddo: 140
  • g cukru
  • 40 g wody
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • Syrop kawowy: 20
  • g wody
  • 60 g cukru
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • Semifreddo: 500
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 50 ggroszku zgorzkiej czekolady (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1. Syrop cukrowy przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pastę waniliową, wymieszać40 s/obr. 3.
  3. Do naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać syrop cukrowy, wymieszać3 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i kawę, gotować3 min/100°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, przestudzić. Przestudzony syrop odstawić do lodówki na ok. 10 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej groszek z gorzkiej czekolady, odstawić.
  7. Do dużej miski przełożyć schłodzoną bazę semifreddo, dodać syrop kawowy, delikatnie wymieszać kopystką. Dodać bitą śmietanę i groszek czekoladowy, ponownie delikatnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Semifreddo przełożyć do foremki do zamrażania, odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz.
  8. Wyjąć semifreddo z zamrażalnika, umieścić foremkę w gorącej wodzie na ok. 30 sek. Foremkę przełożyć na półmisek dnem do góry i delikatnie wyjąć z niej semifreddo, następnie odstawić do lodówki na kilka minut, aby zmiękło. Przed podaniem semifreddo pokroić w plastry. Semifreddo kawowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry