Semifreddo kawowe
452 kcal /
1896 kJKalorie
1896 kJKalorie
4 gBiałko
12 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Baza do semifreddo: 140
- g cukru
- 40 g wody
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Syrop kawowy: 20
- g wody
- 60 g cukru
- 20 g kawy rozpuszczalnej
- Semifreddo: 500
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 50 ggroszku zgorzkiej czekolady (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1. Syrop cukrowy przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pastę waniliową, wymieszać40 s/obr. 3.
- Do naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać syrop cukrowy, wymieszać3 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i kawę, gotować3 min/100°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, przestudzić. Przestudzony syrop odstawić do lodówki na ok. 10 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej groszek z gorzkiej czekolady, odstawić.
- Do dużej miski przełożyć schłodzoną bazę semifreddo, dodać syrop kawowy, delikatnie wymieszać kopystką. Dodać bitą śmietanę i groszek czekoladowy, ponownie delikatnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Semifreddo przełożyć do foremki do zamrażania, odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz.
- Wyjąć semifreddo z zamrażalnika, umieścić foremkę w gorącej wodzie na ok. 30 sek. Foremkę przełożyć na półmisek dnem do góry i delikatnie wyjąć z niej semifreddo, następnie odstawić do lodówki na kilka minut, aby zmiękło. Przed podaniem semifreddo pokroić w plastry. Semifreddo kawowe podawać jako deser.