Semifreddo zabajone
261 kcal /
1090.5 kJKalorie
1090.5 kJKalorie
3.5 gBiałko
16.3 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Semifreddo: 300
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 200 g wina Marsala, słodkiego białego innego białego słodkiego mocnego wina
- 1 szczypta soli
- Polewa: 60
- ggorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3.5(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, żółtka, cukier, wino Marsala i sól, podgrzać6 min/70°C/obr. 4, następnie wymieszać1 min/obr. 10. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić na ok. 20-30 min do ostygnięcia. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie.
- Dodać bitą śmietanę, wymieszać3 min/obr. 3.
- Formę keksową (30 x 10 x 7 cm) wyłożyć folią spożywczą. Masę przelać do formy, odstawić do zamrażalnika na 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 9.
- Dodać śmietanę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 3. W tym czasie semifreddo wyjąć z formy, pokroić w plastry. Semifreddo zabajone podawać udekorowane polewą czekoladową.