Ser do smarowania
8894 kJ /
2117.6 kcalKalorie
2117.6 kcalKalorie
44.1 gBiałko
44.5 gWęglowodany
196.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g serka kremowego (patrz wskazówka), podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ – 1
- łyżeczka soli, niejodowanej, do smaku (patrz wariant)
- 1 jajko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy, dodać sodę i sól, wyrobić30 s/. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajko, podgrzewać25 min/60°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia.
- Ser do smarowania podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąsek i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.