Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem
478 kcal /
2015 kJKalorie
2015 kJKalorie
30 gBiałko
71 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1440 g wody
- 300 g ryżu długoziarnistego (np. ryżu do sushi), opłukanego i osuszonego
- 60 g liści kapusty pekińskiej pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w 2 mm plastry
- 40 g marchewki pokrojonej w 2 mm plastry
- 4 płaty wodorostów kombu (ok. 2 cm każdy)
- (opcjonalnie)
- 10 – 12 krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 170g)
- 300 g małżów venus, świeżych, oczyszczonych w skorupach
- 300 g omułków, świeżych, oczyszczonych w skorupach
- 250 g krążków kalmara, surowych
- 75 g sosu sojowego japońskiego
- 60 g sake
- 60 g wina ryżowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (10g)
- 80 g pasty miso
- 5 szczypt wodorostów wakame, suszonych
- 200 g tofu, miękkiego pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż.
- Przygotować naczynie żaroodporne pasujące do dolnej części przystawki Varoma (góra Ø ok. 20 cm, dół Ø ok. 12 cm, wys. 9 cm). Należy upewnić się, że naczynie nie zakrywa wszystkich otworów w dolnej części przystawki Varoma, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary podczas gotowania. Umieścić naczynie w dolnej części przystawki Varomy, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma.
- Do naczynia żaroodpornego znajdującego się w przystawce Varoma włożyć kapustę, cebulę, marchewkę, wodorosty kombu, krewetki, małże i krążki kalmarów. Skropić japońskim sosem sojowym, sake, olejem sezamowym i 40 g wody, posypać solą, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie w osobnym naczyniu wymieszać pastę miso z 200 g wody, do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
- Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przelać ugotowany na parze ryż do naczynia i przykryć, aby ryż pozostał ciepły.
- Wymieszać ponownie miso z wodą i dodać do naczynia miksującego. Dodać wodorosty wakame, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać tofu, gotować2 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku (patrz wskazówki). Podawać zupę jako przystawkę, następnie gotowane na parze owoce morza i ryż jako danie główne.