Serniczki w słoikach

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
391 kcal /
1636 kJ
Kalorie
10 gBiałko
29 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód z kruszonki: 20
  • g masła, niesolonego
  • 40 g herbatników digestive
  • 40 g herbatników
  • 20 g orzechów, całych (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, migdały)
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g miodu
  • Nadzienie: 300
  • g serka kremowego
  • 50 g śmietany min. 30% tłuszczu
  • 60 g cukru
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 400 g wody
  • Wierzch: 200
  • g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych mrożonych
  • 40 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, herbatniki, orzechy i cukier, rozdrobnić10 s/obr. 7. Kruchy spód rozłożyć równomiernie do 6 żaroodpornych, szklanych słoików (Ø 6 cm, wys. 8 cm). Łyżką lub palcami docisnąć kruszonkę do dna w każdym słoiku.
  2. Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól i jajka, wymieszać1 min/obr. 4. Masę serową ułożyć równomiernie na kruchym spodzie w każdym słoiku. Słoiki przykryć żaroodporną folią spożywczą lub pokrywkami i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze22 min/Varoma/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, pozostawić do ostudzenia. Wylać wodę i przygotować wierzch serniczków.
  4. Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, dodać cukier, gotować11 min/100°C/obr. 1. Na wierzchu każdego z serniczków układać po 2 łyżeczki masy owocowej. Serniczki pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 2 godz. Podawać schłodzone.
Przewijanie do góry