Serniczki w słoikach
391 kcal /
1636 kJKalorie
1636 kJKalorie
10 gBiałko
29 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód z kruszonki: 20
- g masła, niesolonego
- 40 g herbatników digestive
- 40 g herbatników
- 20 g orzechów, całych (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje, migdały)
- 20 g brązowego cukru
- 20 g miodu
- Nadzienie: 300
- g serka kremowego
- 50 g śmietany min. 30% tłuszczu
- 60 g cukru
- 1 ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 400 g wody
- Wierzch: 200
- g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych mrożonych
- 40 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, herbatniki, orzechy i cukier, rozdrobnić10 s/obr. 7. Kruchy spód rozłożyć równomiernie do 6 żaroodpornych, szklanych słoików (Ø 6 cm, wys. 8 cm). Łyżką lub palcami docisnąć kruszonkę do dna w każdym słoiku.
- Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól i jajka, wymieszać1 min/obr. 4. Masę serową ułożyć równomiernie na kruchym spodzie w każdym słoiku. Słoiki przykryć żaroodporną folią spożywczą lub pokrywkami i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze22 min/Varoma/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, pozostawić do ostudzenia. Wylać wodę i przygotować wierzch serniczków.
- Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, dodać cukier, gotować11 min/100°C/obr. 1. Na wierzchu każdego z serniczków układać po 2 łyżeczki masy owocowej. Serniczki pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 2 godz. Podawać schłodzone.