Sernik kokosowy z sosem karmelowym

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
318 kcal /
1329 kJ
Kalorie
11 gBiałko
39 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sernik kokosowy: masło do natłuszczenia formy
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400g), mocno schłodzonego (patrz wskazówka)
  • 1250 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 50 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
  • 220 g cukru
  • 40 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 80 g cukru wanilinowego
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 75 g skrobi kukurydzianej
  • Sos karmelowy: 250
  • g cukru
  • 200 – 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
  • wiórki kokosowe do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Natłuścić masłem brzegi i dno tortownicy (Ø 24-26 cm), odstawić. Ostrożnie wyjąć puszkę mleczka kokosowego z lodówki. Otworzyć i przełożyć za pomocą łyżki białą, gęstą część mleczka do miski, odstawić do lodówki. Płynną część wykorzystać przy wykonaniu masy sernikowej (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać 200 g oddzielonej, płynnej części mleczka kokosowego, jajka, likier kokosowy, cukier, cukier waniliowy i skrobię, zmiksować1 min/obr. 7. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię masy kopystką.
  3. Piec 1 godz. 10 min (160°C). Po ok. 1 godz., jeśli zajdzie potrzeba, przykryć ostrożnie wierzch sernika arkuszem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie zrumienił. Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do ostudzenia na 20-25 min. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  4. Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 1 godz. W tym czasie umyć naczynie miksujące i kontynuować wykonanie przepisu.
  5. Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g śmietany, 30 g wody, sok z cytryny i masło, uruchomić Karmelizowanie .
  7. Dodać pozostałe 130-180 g śmietany, wymieszać bez założonej miarki2 min/obr. , następnie odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2. Przełożyć miseczki, odstawić do ostudzenia.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego wlać ostudzony sos karmelowy, dodać 100 g oddzielonej, gęstej części mleczka kokosowego, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na 15-20 min. Schłodzony sernik polać kilkoma łyżkami sosu, posypać wiórkami kokosowymi. Sernik kokosowy z sosem karmelowym podawać pokrojony na kawałki jako deser, z dodatkową porcją sosu na talerzu.
Przewijanie do góry