Sernik na zimno z galaretką i morelami
312.6 kcal /
1308.8 kJKalorie
1308.8 kJKalorie
11.1 gBiałko
38.4 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cukru
- 200 g herbatników digestive
- 130 g masła pokrojonego na kawałki
- 625 g wody
- 1 opakowaniegalaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (75g na 500g wody)
- 1 opakowaniegalaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej (75g na 500g wody)
- 500 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 500 g moreli bez pestek, pokrojonych w ósemki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i 70 g masła, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna. Piec 10 min (180°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić w tortownicy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie kontynuować przygotowanie sernika.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g wody, dodać galaretkę brzoskwiniową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 30 min (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować galaretkę cytrynową.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 375 g wody, dodać galaretkę cytrynową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 30 min (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g masła, roztopić3 min50°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym do ostudzenia na ok. 10 min.
- Dodać twaróg i przygotowany wcześniej cukier puder, zmiksować1 min 30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ostudzoną galaretkę brzoskwiniową, zmiksować1 min/obr. 6. Przełożyć do tortownicy na podpieczony spód, wyrównać kopystką, odstawić do lodówki na ok. 30 min, aby masa serowa zaczęła tężeć.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej morele. Odważone morele delikatnie ułożyć na masie serowej, następnie zalać tężejącą galaretką cytrynową. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 6 godz. Sernik podawać schłodzony.