Sernik na zimno z owocami w galaretce

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
221.8 kcal /
927.9 kJ
Kalorie
8.7 gBiałko
32.1 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Masa truskawkowa: 50
  • g wody
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 350 g truskawek, świeżych
  • 50 g cukru
  • Masa serowa: 50
  • g wody
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 700 g twarogu sernikowego, z wiaderka w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g cukru pudru
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • Owoce w galaretce: 800
  • g wody
  • 2 opakowaniagalaretki w proszku, przezroczystej słodzonej (ok. 75g każde)
  • 250 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
  • 100 g malin, świeżych
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 150 g brzoskwiń, z puszki odsączonych, pokrojonych na 2 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier, zmiksować30 s/obr. 10. Do rozpuszczonej żelatyny stopniowo dodawać ok. ½ kubka masy truskawkowej, cały czas mieszając, aby zahartować żelatynę.
  4. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 4. Masę truskawkową przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie przygotować warstwę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać twaróg, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać10 s/obr. 5. Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
  8. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Obie masy (truskawkowa i serowa) powinny mieć podobną konsystencję. Na środek przygotowanej tortownicy nakładać naprzemiennie po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej. Po przełożeniu do tortownicy obu mas za pomocą drewnianego patyczka zrobić w cieście esy-floresy, wkładając patyczek na całą głębokość ciasta. Sernik odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować9 min/100°C/obr. 1.
  10. Dodać galaretkę, wymieszać2 min/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, aż galaretka zacznie lekko gęstnieć, ale nadal będzie płynna. W tym czasie stężały sernik wyjąć z lodówki, okroić nożem, zdjąć obręcz tortownicy. Nałożyć dno tortownicy (Ø 24 cm) i szybkim ruchem obrócić całość tak, aby sernik znalazł się spodem do góry na dnie większej tortownicy. Ostrożnie zdjąć i usunąć dno mniejszej tortownicy (Ø 22 cm) i papier do pieczenia. Nałożyć obręcz tortownicy (Ø 24 cm). Pomiędzy sernikiem a bokami tortownicy powinna powstać 1 cm przestrzeń na owoce i galaretkę. Miejsce łączenia dna i obręczy tortownicy uszczelnić od zewnątrz np. szeroką taśmą klejącą i folią aluminiową.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, maliny, borówki i brzoskwinie. Ok. ½ odważonych owoców ułożyć naokoło sernika w przestrzeniach pomiędzy ciastem a bokami tortownicy, pozostałe owoce ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać lekko tężejącą galaretką, stopniowo wlewając ją za pomocą łyżki. Sernik odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na min. 4 godz. (najlepiej na całą noc). Sernik na zimno z owocami w galaretce podawać jako deser.
Przewijanie do góry