Sernik na zimno z owocami w galaretce
221.8 kcal /
927.9 kJKalorie
927.9 kJKalorie
8.7 gBiałko
32.1 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Masa truskawkowa: 50
- g wody
- 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 350 g truskawek, świeżych
- 50 g cukru
- Masa serowa: 50
- g wody
- 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 700 g twarogu sernikowego, z wiaderka w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g cukru pudru
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- Owoce w galaretce: 800
- g wody
- 2 opakowaniagalaretki w proszku, przezroczystej słodzonej (ok. 75g każde)
- 250 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
- 100 g malin, świeżych
- 100 g borówek amerykańskich
- 150 g brzoskwiń, z puszki odsączonych, pokrojonych na 2 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier, zmiksować30 s/obr. 10. Do rozpuszczonej żelatyny stopniowo dodawać ok. ½ kubka masy truskawkowej, cały czas mieszając, aby zahartować żelatynę.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 4. Masę truskawkową przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie przygotować warstwę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać10 s/obr. 5. Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Obie masy (truskawkowa i serowa) powinny mieć podobną konsystencję. Na środek przygotowanej tortownicy nakładać naprzemiennie po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej. Po przełożeniu do tortownicy obu mas za pomocą drewnianego patyczka zrobić w cieście esy-floresy, wkładając patyczek na całą głębokość ciasta. Sernik odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować9 min/100°C/obr. 1.
- Dodać galaretkę, wymieszać2 min/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, aż galaretka zacznie lekko gęstnieć, ale nadal będzie płynna. W tym czasie stężały sernik wyjąć z lodówki, okroić nożem, zdjąć obręcz tortownicy. Nałożyć dno tortownicy (Ø 24 cm) i szybkim ruchem obrócić całość tak, aby sernik znalazł się spodem do góry na dnie większej tortownicy. Ostrożnie zdjąć i usunąć dno mniejszej tortownicy (Ø 22 cm) i papier do pieczenia. Nałożyć obręcz tortownicy (Ø 24 cm). Pomiędzy sernikiem a bokami tortownicy powinna powstać 1 cm przestrzeń na owoce i galaretkę. Miejsce łączenia dna i obręczy tortownicy uszczelnić od zewnątrz np. szeroką taśmą klejącą i folią aluminiową.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, maliny, borówki i brzoskwinie. Ok. ½ odważonych owoców ułożyć naokoło sernika w przestrzeniach pomiędzy ciastem a bokami tortownicy, pozostałe owoce ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać lekko tężejącą galaretką, stopniowo wlewając ją za pomocą łyżki. Sernik odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na min. 4 godz. (najlepiej na całą noc). Sernik na zimno z owocami w galaretce podawać jako deser.