Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1131.1 kcal /
4732.4 kJ
Kalorie
62.3 gBiałko
38.5 gWęglowodany
81.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 4 nogi z kurczaka, bez skóry, z kością (udka i podudzia, patrz wariant)
  • 30 g masła
  • 3 jajka
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • Dip majonezowy: 200
  • g oleju
  • 40 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
  • 3 szczypty soli
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie z nóg z kurczaka usunąć kości, mięso i 4 najdłuższe kości odstawić, pozostałe kości wyrzucić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć mięso z nóg kurczaka (ok. 400 g), zmielić10 s/obr. 10. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać ostudzone ziemniaki, masło, 1 jajko, sól, pieprz, czosnek i paprykę, wymieszać10 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć naczynie miksujące.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Schłodzoną masę mięsną podzielić na 4 równe części. Każdą porcję spłaszczyć w zwilżonych wodą dłoniach, aby uzyskać placek. Na środku każdego placka ułożyć ¼ rozdrobnionego sera mozzarella, następnie bardzo dokładnie skleić, formując owalne kotlety. Kotlety panierować kolejno w mące, roztrzepanych pozostałych 2 jajkach i bułce tartej. Do środka każdego kotleta wsunąć odłożoną kość. Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć 3-4 min ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Obsmażone kotlety ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 30-40 min (180°C). W tym czasie przygotować dip majonezowy.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego olej, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić2 s/obr. 7. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać jajko, sok z cytryny, sos sriracha, pieprz i sól, wymieszać1 min 30 s/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Serowe „udka” z kurczaka podawać z dipem majonezowym, udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry