Serowe bułki na proszku do pieczenia (low carb, bezglutenowe)
278.6 kcal /
1165.6 kJKalorie
1165.6 kJKalorie
13.7 gBiałko
6.8 gWęglowodany
22.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 155 g migdałów, ze skórką
- 30 g wiórków kokosowych
- 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 60 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 3 jajka, rozmiar L
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Mozzarellę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek kremowy, zmiksować5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/65°C/obr. 1.
- Dodać zmielone migdały i wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, 2 jajka i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Przełożyć na folię spożywczą, uformować w wałek, odstawić do lodówki na min. 30 min (patrz wskazówka).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Za pomocą kopystki podzielić schłodzone ciasto na 8 równych kawałków (ok. 70 g każdy). Uformować okrągłe bułki, przełożyć na przygotowaną blachę. Bułki posmarować za pomocą pędzelka pozostałym 1 jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec 20-25 minut (180°C). Serowe bułki na proszku do pieczenia (low carb, bezglutenowe) podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.