Serowe paluchy i pesto z naci marchewki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
200 kcal /
838 kJ
Kalorie
6 gBiałko
12 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Serowe paluchy: 100
  • g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera żółtego np. edam,gouda, pokojonego na kawałki
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 240 g mąki orkiszowej, białej (typu 500-800), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 600 g wody
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (ok. 4g)
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Pesto z naci marchewki: 80
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 50 g naci marchewki młodej, ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki (patrz wariant)
  • 50 g liści rzepy ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 25 g estragonu, świeżego tylko liście (patrz wariant)
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 100 g wody, drożdże, oliwę, żółtko, kmin rzymski i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie przygotować odpowiednio docięty do dolnej części przystawki Varoma arkusz papieru do pieczenia i natłuścić go oliwą za pomocą pędzelka, papier umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Z ciasta uformować kulę, umieścić w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć pokrywę przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma z ciastem, uruchomić Fermentowanie /1 godz./50°C. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, następnie rozwałkować na prostokąt (36 x 15 cm, grubość 5 mm). Powierzchnię ciasta równomiernie posypać rozdrobnionym wcześniej serem z natką pietruszki i docisnąć dłońmi, aby ser przykleił się do ciasta. Za pomocą ostrego noża lub radełka pokroić ciasto na 18 pasków (szer. 2 cm). Każdy pasek skręcić spiralnie kilka razy i ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Piec 10-12 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjąć blachę z piekarnika, paluchy serowe odstawić do ostudzenia na czas przygotowywania pesto.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i migdały, rozdrobnić8 s/obr. 10.
  7. Dodać nać marchewki, estragon, oliwę, czosnek, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 7. Serowe paluchy podawać z dodatkiem pesto z naci marchewki (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry