Sezamki
89.2 kcal  /
373.5 kJKalorie
373.5 kJKalorie
1.5 gBiałko
11.7 gWęglowodany
4.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g ziaren sezamu
 - 350 g cukru
 - 120 g miodu
 - 40 g wody
 - 2 szczypty soli
 - 20 g masła
 - ¼
 - łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
 - 1000 g wody do Mycia Wstępnego
 - 50 g octu do Mycia Wstępnego
 
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sezam. Odważony sezam uprażyć na suchej patelni, na średniej mocy palnika (3-4 min), często mieszając. Uprażony sezam przesypać z powrotem do miski, odstawić.
 - Aby uzyskać najlepszy rezultat podczas Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
 - Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miód, 40 g wody i sól, uruchomić bez założonej miarki Karmelizowanie . W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Przygotować drugi arkusz papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm).
 - Do naczynia miksującego dodać masło, sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii i uprażony wcześniej sezam, wymieszać40-50 s/100°C/obr. 2. Natychmiast przełożyć na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni za pomocą kopystki. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia, odstawić. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
 - Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po tłuszczu i karmelu. W tym czasie przykrytą papierem do pieczenia masę wyrównać za pomocą wałka do ciasta, odstawić na ok. 10 min, aby masa lekko stężała, następnie zdjąć górny arkusz papieru do pieczenia i ostrym nożem naciąć na częściowo stężałej masie paski 6 x 3 cm, aby powstało łącznie ok. 40 szt. Odstawić na ok. 1 godz. do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać na kawałki wzdłuż naciętych linii. Sezamki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser lub przekąskę.
 
