Shakshuka z patelni

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
477 kcal /
2002 kJ
Kalorie
26 gBiałko
28 gWęglowodany
28 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 2 łyżki
  • ¾
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¾ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g miodu
  • 20 g czerwonego octu winnego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 30 g mieszanki sałat (np. szpinaku, rukoli, boćwiny),grubo posiekanych
  • 3 – 4 liście bazylii, świeże
  • 8 jajek
  • ¾
  • opakowania sera feta (ok. 100g), pokruszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać 20 g oliwy, kminek, paprykę, kmin rzymski, kurkumę, oregano, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, miód i ocet, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać mieszankę sałat i bazylię, gotować5 min/100°C//obr. 1.
  4. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać na średniej mocy palnika pozostałe 2 łyżki oliwy. Na patelnię wylać masę pomidorową. Za pomocą kopystki zrobić 8 zagłębień, następnie wbić w nie jajka. Wierzch posypać serem feta. Smażyć ok. 10 min, następnie przykryć patelnię pokrywką i smażyć kolejne 3-5 min. Shakshukę z patelni podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry