Shakshuka z patelni
477 kcal /
2002 kJKalorie
2002 kJKalorie
26 gBiałko
28 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 2 łyżki
- ¾
- łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ¾
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 20 g miodu
- 20 g czerwonego octu winnego
- 20 g octu jabłkowego
- 30 g mieszanki sałat (np. szpinaku, rukoli, boćwiny),grubo posiekanych
- 3 – 4 liście bazylii, świeże
- 8 jajek
- ¾
- opakowania sera feta (ok. 100g), pokruszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać 20 g oliwy, kminek, paprykę, kmin rzymski, kurkumę, oregano, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, miód i ocet, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mieszankę sałat i bazylię, gotować5 min/100°C//obr. 1.
- Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać na średniej mocy palnika pozostałe 2 łyżki oliwy. Na patelnię wylać masę pomidorową. Za pomocą kopystki zrobić 8 zagłębień, następnie wbić w nie jajka. Wierzch posypać serem feta. Smażyć ok. 10 min, następnie przykryć patelnię pokrywką i smażyć kolejne 3-5 min. Shakshukę z patelni podawać bezpośrednio po przygotowaniu.