Shoarma z kurczaka
398 kcal /
1665 kJKalorie
1665 kJKalorie
59.7 gBiałko
5.1 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 80 g jogurtu typugreckiego
- 20 g białego octu winnego
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryczek chili, suszonych, w płatkach
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 250 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać jogurt, ocet, sok z cytryny, oliwę, cynamon, gałkę muszkatołową, chili, sól i pieprz, zmiksować5 s/obr. 8. Powstałą marynatę przełożyć do miski. Miskę z marynatą postawić na pokrywie naczynia miksującego, odważyć do niej kurczaka, odstawić do lodówki na 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, funkcja termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, w koszyczku ułożyć zamarynowane piersi kurczaka, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 0.5. Ostrożnie przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Piec 10 min (180°C), funkcja termoobieg. Po upieczeniu pozostawić mięso w piekarniku jeszcze na ok. 10 min. Shoarmę z kurczaka podawać pokrojoną w paski lub plastry z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków.