Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
836.6 kcal /
3500.4 kJ
Kalorie
27.6 gBiałko
51.3 gWęglowodany
59.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g śmietany 12% 18% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 300 g mleka
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łodyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania
  • 30 g oleju
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 – 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 20 g sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 2 – 3 łyżki masła klarowanego oleju

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej śmietanę i mąkę, wymieszać, odstawić
  2. Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki, dodać mleko i sól. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i natkę pietruszki, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól, 1 szczyptę gałki muszkatołowej, ziele angielskie i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować ok. 20 niedużych klopsików (Ø 3-4 cm, waga ok. 35 g), obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać 20 g masła, koncentrat bulionu warzywnego, musztardę i sos Worcestershire. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z klopsikami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić naczynie miksujące z ziemniakami i mlekiem w obudowie urządzenia Thermomix, gotować35 min/95°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać śmietanę z mąką. Ustawić5 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać masło klarowane. Klopsiki krótko smażyć na średniej mocy palnika z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przelać sos z naczynia miksującego na patelnię i dusić na średnim ogniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 20 g masła i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, wymieszać30 s/obr. 3. Skandynawskie klopsiki podawać z purée ziemniaczanym bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry