Skrzydełka Buffalo

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
268 kcal /
1122 kJ
Kalorie
36.24 gBiałko
5.14 gWęglowodany
11.44 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 – 2 czerwone papryczki chili, suszone
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g whisky
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 150 g ketchupu
  • 700 g wody
  • 2000 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylkogrubsze i środkowe części)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić7 min/120°C/obr. .
  3. Dodać whisky, sól, pieprz, cukier, sos Worcesteshire, ketchup i 100 g wody, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  4. W dużej misce umieścić skrzydełka i polać przygotowaną marynatą. Wymieszać za pomocą kopystki tak, aby wszystkie kawałki mięsa równomiernie pokryły się marynatą. Zawartość miski przełożyć do rękawa do pieczenia i spiąć oba końce, następnie ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, przykryć pokrywą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować40 min/Varoma/obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Rozgrzać piekarnik do 250°C.
  7. Skrzydełka przełożyć z rękawa do pieczenia do żaroodpornego naczynia, pozostałą w rękawie marynatę zachować. Piec 15-20 min (250°C), następnie skrzydełka przemieszać kopystką, piec kolejne 15-20 min (250°C).
  8. Do naczynia miksującego wlać marynatę pozostałą w rękawie do pieczenia, odparować7 min/120°C/obr. 1, zredukowany sos pozostawić w naczyniu miksującym.
  9. Upieczone skrzydełka przełożyć do dużego naczynia, zalać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać kopystką.
  10. Skrzydełka Buffalo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry