Skrzydełka Buffalo
268 kcal /
1122 kJKalorie
1122 kJKalorie
36.24 gBiałko
5.14 gWęglowodany
11.44 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 ząbków czosnku
- 1 – 2 czerwone papryczki chili, suszone
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g whisky
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 150 g ketchupu
- 700 g wody
- 2000 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylkogrubsze i środkowe części)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić7 min/120°C/obr. .
- Dodać whisky, sól, pieprz, cukier, sos Worcesteshire, ketchup i 100 g wody, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- W dużej misce umieścić skrzydełka i polać przygotowaną marynatą. Wymieszać za pomocą kopystki tak, aby wszystkie kawałki mięsa równomiernie pokryły się marynatą. Zawartość miski przełożyć do rękawa do pieczenia i spiąć oba końce, następnie ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, przykryć pokrywą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 600 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować40 min/Varoma/obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do 250°C.
- Skrzydełka przełożyć z rękawa do pieczenia do żaroodpornego naczynia, pozostałą w rękawie marynatę zachować. Piec 15-20 min (250°C), następnie skrzydełka przemieszać kopystką, piec kolejne 15-20 min (250°C).
- Do naczynia miksującego wlać marynatę pozostałą w rękawie do pieczenia, odparować7 min/120°C/obr. 1, zredukowany sos pozostawić w naczyniu miksującym.
- Upieczone skrzydełka przełożyć do dużego naczynia, zalać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać kopystką.
- Skrzydełka Buffalo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.