Słodka focaccia z jabłkami
228.7 kcal /
957.1 kJKalorie
957.1 kJKalorie
5.8 gBiałko
43.5 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 15 g miodu
- 250 g mleka
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki tortowej
- 20 g masła plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
- 40 g cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 jabłka (250-350g), bezgniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
- woda do namoczenia jabłek
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do namoczenia jabłek
- olej do natłuszczenia
- cukier trzcinowy do posypania
- 10 kostek lodu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć drożdże, miód, dodać mleko, mąkę pszenną chlebową, mąkę tortową, masło, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. W tym czasie krążki jabłek włożyć do miski, dodać sok z cytryny i uzupełnić wodą tak, aby jabłka zostały zakryte, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do pieczenia (Ø 28 cm) natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć dokładnie do dna.
- Na wierzchu ciasta rozłożyć równomiernie namoczone jabłka, posypać cukrem, ułożyć płatki masła.
- Do naczynia żaroodpornego włożyć kostki lodu, naczynie wstawić na dno piekarnika, szybko zamknąć drzwiczki piekarnika, aby powstała para. Na dolnej szynie piekarnika ustawić formę do pieczenia, piec 30 min (200°C). Słodką focaccię z jabłkami podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę.