Słodka focaccia z jabłkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
228.7 kcal /
957.1 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
43.5 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 15 g miodu
  • 250 g mleka
  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki tortowej
  • 20 g masła plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
  • 40 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 jabłka (250-350g), bezgniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
  • woda do namoczenia jabłek
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do namoczenia jabłek
  • olej do natłuszczenia
  • cukier trzcinowy do posypania
  • 10 kostek lodu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, miód, dodać mleko, mąkę pszenną chlebową, mąkę tortową, masło, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. W tym czasie krążki jabłek włożyć do miski, dodać sok z cytryny i uzupełnić wodą tak, aby jabłka zostały zakryte, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do pieczenia (Ø 28 cm) natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć dokładnie do dna.
  3. Na wierzchu ciasta rozłożyć równomiernie namoczone jabłka, posypać cukrem, ułożyć płatki masła.
  4. Do naczynia żaroodpornego włożyć kostki lodu, naczynie wstawić na dno piekarnika, szybko zamknąć drzwiczki piekarnika, aby powstała para. Na dolnej szynie piekarnika ustawić formę do pieczenia, piec 30 min (200°C). Słodką focaccię z jabłkami podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę.
Przewijanie do góry