Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
676.1 kcal /
2828.7 kJKalorie
2828.7 kJKalorie
13.4 gBiałko
100 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru
- Ciasto drożdżowe: 220
- g mleka
- 40 g świeżych drożdży pokruszonych
- 4 łyżeczki suchych drożdży
- 100 g cukru
- 560 g mąki pszennej
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 jajka
- ½
- łyżeczki soli
- Cynamonowy cukier i orzechy: 100
- g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 50 g orzechów, mieszanych
- Polewa: 100
- g masła pokrojonego na kawałki
- olej do natłuszczenia rąk
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać cukier, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min 30 s/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, masło, jajka i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto będzie miało luźną konsystencję. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min lub do momentu, aż podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, dodać cynamon, wymieszać, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać rozdrobnioną czekoladę z cukrem, dodać masło, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Natłuszczonymi dłońmi odrywać kawałki ciasta, formować kulki (Ø 4-5 cm), obtaczać w cynamonowym cukrze. Z połowy kulek ułożyć warstwę w przygotowanej tortownicy, zachowując odstępy. Polać połową polewy i posypać połową odważonych orzechów. Ułożyć drugą warstwę z pozostałych kulek ciasta, polać pozostałą polewą i posypać orzechami.
- Piec ok. 45 min (180°C). Słodki chlebek do odrywania (monkey bread) podawać po ostudzeniu jako deser, przekąskę lub drugie śniadanie.