Słodki kalendarz adwentowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
128 kcal /
534 kJ
Kalorie
1.42 gBiałko
18.66 gWęglowodany
5.26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasteczka: 120
  • g cukru
  • 400 g mąki tortowej
  • 240 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • Dekorowanie: 200
  • g cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g masy cukrowej czerwonej białej (patrz wskazówka)
  • posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
  2. Dodać mąkę, masło i jajko, wymieszać20 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, przykryć folią spożywczą, odstawić na 15 min do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Schłodzone ciasto włożyć pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 50 x 40 cm), rozwałkować na grubość ok. 5 mm, odstawić do zamrażalnika na 8-10 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Zdjąć arkusz papieru do pieczenia z wierzchu schłodzonego ciasta. Z ciasta wyciąć 24 ciasteczka o świątecznych kształtach (np. gwiazdki, bałwanki, choinki). W górnej części każdego ciasteczka wykonać wykałaczką otwór Ø 8 mm, następnie przełożyć je na przygotowane wcześniej blachy.
  6. Piec 10-12 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać białka i sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 6. Lukier przełożyć do rękawa do dekoracji z wąską, okrągłą końcówką (patrz wskazówka), udekorować każde ciasteczko, obrysowując kształt, następnie wypełnić lukrem (patrz wskazówka).
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masę cukrową. Na blacie zagnieść masę cukrową, aby stała się elastyczna, wyciąć numerki od 1 do 24. W razie potrzeby zagnieść ponownie masę pozostałą po wycięciu numerków, ponownie rozwałkować i wyciąć potrzebne numery. Wycięte numerki umieścić na desce do krojenia, odstawić do zamrażalnika.
  10. Na każdym ciasteczku ostrożnie umieścić numerki od 1 do 24, udekorować dowolnymi posypkami. Przez otwór każdego ciasteczka przewlec wstążkę. Słodkiego kalendarza adwentowego użyć jako jadalnej dekoracji.
Przewijanie do góry