Słodkie bułeczki (Navettes)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
116 kcal /
485 kJ
Kalorie
2 gBiałko
20 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 3 jajka
  • 2 – 3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
  • 75 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g wody
  • mleko ilość do posmarowania bułeczek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s/obr. 4.
  2. Dodać jajka, likier, masło i wodę, wymieszać2 min/obr. 5. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek (30 cm), następnie pociąć go na ok. 8 części. Z każdej części uformować kulkę (ok. Ø 3 cm), następnie wydłużyć ją na kształt łódeczki. Każdą bułeczkę naciąć wzdłuż na całej długości, na głębokość ok. 1 cm tak, aby nacięcie nie zamknęło się podczas pieczenia. Ponacinane bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach.
  5. Za pomocą pędzelka do ciasta posmarować bułeczki mlekiem. Piec 20-25 min (180°C).
  6. Słodkie bułeczki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry