Słodkie bułeczki (Navettes)
116 kcal /
485 kJKalorie
485 kJKalorie
2 gBiałko
20 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 3 jajka
- 2 – 3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 75 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 50 g wody
- mleko ilość do posmarowania bułeczek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać jajka, likier, masło i wodę, wymieszać2 min/obr. 5. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek (30 cm), następnie pociąć go na ok. 8 części. Z każdej części uformować kulkę (ok. Ø 3 cm), następnie wydłużyć ją na kształt łódeczki. Każdą bułeczkę naciąć wzdłuż na całej długości, na głębokość ok. 1 cm tak, aby nacięcie nie zamknęło się podczas pieczenia. Ponacinane bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach.
- Za pomocą pędzelka do ciasta posmarować bułeczki mlekiem. Piec 20-25 min (180°C).
- Słodkie bułeczki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.