Słodkie maślane rogale
221.2 kcal /
925.6 kJKalorie
925.6 kJKalorie
5.6 gBiałko
31.8 gWęglowodany
8.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½
- cytryny ekologicznej
- 200 g mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- 5 łyżek cukru perlistego do posypania
- 5 łyżek cukru pudru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 2. W tym czasie z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mleko, żółtka, cukier puder, mąkę, drożdże, sól, skórkę i sok z cytryny, wyrobić Ciasto /6 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok i przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30 min. Pod koniec czasu wyrastania 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt kwadratu (20 x 20 cm), następnie pokroić na 16 kwadratów (5 x 5 cm). Każdy kwadrat uformować w kulę, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Każdą kulę rozwałkować na kształt trójkąta, następnie zwinąć rogale, lekko rozciągając ciasto i przytrzymując węższy koniec jedną dłonią, a drugą dłonią zwijając je w wałek. Układać na przygotowanych blachach, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać cukrem perlistym. Piec 12-15 min (210°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Słodkie maślane rogale podawać na ciepło lub po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.