Słodkie węzełki z rodzynkami
254 kcal /
1062.8 kJKalorie
1062.8 kJKalorie
8.5 gBiałko
46.8 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g rodzynek
- 30 g rumu
- 180 g wody
- 50 g mleka plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 40 g cukru
- 450 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g semoliny z pszenicy durum drobnej
- 50 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia
- 1 żółtko
- migdały, w płatkach do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki i rum, wymieszać, odstawić do namoczenia na ok. 1 godz.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, semolinę, jajka i sól, wyrobić Ciasto /6 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać namoczone i odsączone rodzynki, wyrobić Ciasto /15 s. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok i przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 20 równych części (ok. 50 g każda). Z każdego kawałka uformować wałek (dł. ok. 25 cm). 2 wałki ułożyć w literę X. Chwycić lewą dłonią lewy górny koniec wałka znajdującego się na spodzie i przełożyć na dół. Następnie chwycić prawy dolny koniec drugiego wałka i przełożyć na lewą stronę. Prawą dłonią chwycić prawy górny koniec wałka, a lewą dłonią prawy dolny koniec pierwszego wałka i skrzyżować ze sobą. Następnie lewy górny koniec wałka przełożyć na dół i skrzyżować z dolnym końcem tego samego wałka. Wszystkie końce obu wałków złączyć u góry jak sakiewkę, następnie obrócić tak, aby końcówki wałków znalazły się na spodzie. W ten sam sposób uformować pozostałe bułki. Węzełki ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu, zachowując 3-4 cm odstępy.
- Za pomocą pędzelka posmarować węzełki żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować węzełki drugą warstwą mieszanki, posypać płatkami migdałów, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 15-30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec ok. 12 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone węzełki przełożyć na kratkę do studzenia. Słodkie węzełki z rodzynkami podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.