Słodko-ostry sos chili
457 kcal /
1916 kJKalorie
1916 kJKalorie
0 gBiałko
112 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 270 g wody
- 2 ząbki czosnku
- 30 g czerwonych papryczek chili, świeżych (zgniazdami nasiennymi), pokrojonych na kawałki
- 100 g octu ryżowego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej skrobię i 40 g wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać chili, rozdrobić4 s/obr. 8.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 230 g wody, ocet i cukier, gotować7 min/100°C/obr. 2.
- Dodać skrobię wymieszaną z wodą i sól, gotować5 min/100°C/obr. 2. Słodko-ostry sos chili przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostudzenia.
- Słodko-ostry sos chili przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.
