Smażone bułeczki z wieprzowiną
261 kcal /
1095 kJKalorie
1095 kJKalorie
13 gBiałko
26 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 400
- g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 15 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego, prażonego
- 15 g sosu sojowego
- 50 g wody
- Ciasto: 250
- g wody letniej
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
- 15 g cukru
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 10 g świeżych drożdży
- ½
- łyżeczki soli
- olej do natłuszczenia miski
- Smażenie: 100
- g wody
- 15 g cebuli dymki zielonej części, drobno posiekanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziarna sezamu, czarnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać3 min/60°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, 15 g oleju i ¼ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 6 równych kawałków. Przykryć szczelnie wilgotną czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej cebulę dymkę. Odciąć białe części, pokroić na 2 cm paski. Zielone części pokroić na 1 cm kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć białe części cebuli dymki, dodać pozostałe 15 g oleju, sos rybny i wieprzowinę, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać rzodkiew, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz biały, gotować5 min/100°C/obr. .
- Dodać kawałki zielonej części cebuli dymki, gotować kolejne1 min/100°C/obr. . Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
- Kawałek ciasta uformować w kulę, rozwałkować w koło (Ø 10 cm) na grubość 1 cm. Na środku koła ułożyć 2 łyżki farszu, zlepić krawędzie, odwrócić bułeczkę zlepieniem do dołu, spłaszczyć delikatnie dociskając dłonią. Odłożyć na oprószony mąką blat. Czynności powtórzyć z pozostałymi 5 kawałkami ciasta.
- Na patelni na małej mocy panika rozgrzać olej. Smażyć bułeczki stroną, na której znajduje się zlepienie krawędzi do dołu przez 2-3 min lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przewrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 2 min lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone bułeczki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Smażone bułeczki z wieprzowiną podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.