Smażone bułeczki z wieprzowiną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
261 kcal /
1095 kJ
Kalorie
13 gBiałko
26 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 400
  • g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 15 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczka pieprzu białego, mielonego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, prażonego
  • 15 g sosu sojowego
  • 50 g wody
  • Ciasto: 250
  • g wody letniej
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
  • 15 g cukru
  • 5 g oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 10 g świeżych drożdży
  • ½
  • łyżeczki soli
  • olej do natłuszczenia miski
  • Smażenie: 100
  • g wody
  • 15 g cebuli dymki zielonej części, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziarna sezamu, czarnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać3 min/60°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, 15 g oleju i ¼ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 6 równych kawałków. Przykryć szczelnie wilgotną czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej cebulę dymkę. Odciąć białe części, pokroić na 2 cm paski. Zielone części pokroić na 1 cm kawałki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć białe części cebuli dymki, dodać pozostałe 15 g oleju, sos rybny i wieprzowinę, dusić5 min/120°C/obr. .
  5. Dodać rzodkiew, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz biały, gotować5 min/100°C/obr. .
  6. Dodać kawałki zielonej części cebuli dymki, gotować kolejne1 min/100°C/obr. . Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
  7. Kawałek ciasta uformować w kulę, rozwałkować w koło (Ø 10 cm) na grubość 1 cm. Na środku koła ułożyć 2 łyżki farszu, zlepić krawędzie, odwrócić bułeczkę zlepieniem do dołu, spłaszczyć delikatnie dociskając dłonią. Odłożyć na oprószony mąką blat. Czynności powtórzyć z pozostałymi 5 kawałkami ciasta.
  8. Na patelni na małej mocy panika rozgrzać olej. Smażyć bułeczki stroną, na której znajduje się zlepienie krawędzi do dołu przez 2-3 min lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przewrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 2 min lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone bułeczki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Smażone bułeczki z wieprzowiną podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry