Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
618.3 kcal /
2588.8 kJ
Kalorie
19.7 gBiałko
33.7 gWęglowodany
44 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Orzechowa kruszonka cynamonowa: 100
  • g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Zupa piwna z cheddarem i brie: 80 – 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 200 g cydru, wytrawnego
  • 150 g piwa, typu jasny lager
  • 150 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 – 3 łyżeczki liści tymianku, świeżych
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g mleka
  • 25 g mąki pszennej
  • 200 g sera cheddar pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 60 – 80 g sera brie pokrojonego na 1,5 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane i orzechy, rozdrobnić1-2 s/obr. 6.
  3. Dodać masło, mąkę, cynamon i sól, wymieszać15-20 s//obr. 4. Przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, równomiernie rozłożyć. Piec 15-18 min (180°C). Odstawić do ostudzenia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę i cukier, dusić3 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać cydr, piwo, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, gotować10 min/100°C/obr. 2.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko i mąkę, dokładnie wymieszać.
  8. Do naczynia miksującego dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, cheddar i ser brie, podgrzewać6 min/90°C/obr. 3, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę piwną z cheddarem i brie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną orzechową kruszonką cynamonową.
Przewijanie do góry