
Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze
400.5 kcal /
1675.6 kJKalorie
1675.6 kJKalorie
17.6 gBiałko
31.6 gWęglowodany
23.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera żółtego półtwardego (np. Gruyère, Emmentaler, Cheddar), pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do podania
- 50 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na 1-2 cm kawałki
- 50 g chleba pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 4 jajka
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 50 g cebuli dymki pokrojonej na kawaÅki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 700 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 700 g krojonych pomidorów, z puszki pokrojonych na kawałki
- 1 – 2 liście bazylii, świeże plus 5-6 do dekoracji
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- 400 g warzyw mieszanych (np. papryki, cukinii, bakłażana), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bułkę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Do dolnej części przystawki Varoma przełożyć wcześniej podduszony czosnek z bułką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać 10 g oliwy, jajka i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić30 s/obr. 5.5. Powstałą masę szpinakowo-jajeczną przelać na wkład Varomy, rozprowadzić równomiernie na wkładzie Varomy, oprószyć wcześniej rozdrobnionym serem, następnie wkład Varomy włożyć do przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, dodać 30 g oliwy, pomidory, 1-2 liście bazylii, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszane warzywa, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przy pomocy papieru do pieczenia powstały omlet ze szpinakiem zwinąć w roladę, omlet pozostawić zawinięty w papier. W tym czasie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane warzywa ratatouille przełożyć na półmisek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Roladę odwinąć z papieru, pokroić w plastry (ok. 2 cm), następnie ułożyć na półmisku z warzywami, odstawić w ciepłe miejsce. Zupę pomidorową przelać do wazy, dodać ugotowany na parze czosnek z bułką, całość polać oliwą i udekorować porwanymi w rękach liśćmi bazylii. Zupę podawać na gorąco jako starter, natomiast ciepły omlet ze szpinakiem z dodatkiem warzyw ratatouille jako danie główne.