Soczysty filet z indyka na kanapki
167.3 kcal /
700 kJKalorie
700 kJKalorie
14.8 gBiałko
0.8 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 80 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 800 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości
- 1000 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, majeranek, tymianek i bazylię, wymieszać10 s/obr. 2. Powstałą marynatę przelać do dużej miski, włożyć filet z piersi indyka i wymieszać tak, aby całe mięso dokładnie pokryło się marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 12 godz. do lodówki.
- Zamarynowane mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą (patrz wskazówka) i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Mięso pozostawić zawinięte w folii do całkowitego ostygnięcia. Filet z indyka podawać na zimno, pokrojony w 3 mm plastry jako dodatek do pieczywa.