Zupa pomidorowa z mozzarellą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
147.3 kcal /
616.1 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
7.7 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 125 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • bazylia, świeża tylko liście, posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i tymianek, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać śmietanę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę pomidorową podawać z rozdrobnioną wcześniej mozzarellą i posiekaną bazylią bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry