Solanka z mięsem
354 kcal /
1483 kJKalorie
1483 kJKalorie
22.9 gBiałko
9.8 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki, plus 100g zalewy z ogórków kiszonych
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. myśliwskiej, pokrojonej w półplasterki
- 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 250 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki udźca, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 150 g mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki szynki, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1000 g wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 100 g szynki wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 100 ggrzybów, marynowanych pokrojonych na kawałki
- 35 g zielonych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
- 35 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 2 – 3 łyżki kaparów, konserwowych (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do dekoracji
- 6 plastrów cytryny do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki kiszone, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, kiełbasę i boczek, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mięso wołowe, mięso wieprzowe, wodę, sól, ziele angielskie i liście laurowe, gotować70 min/100°C//obr. 1.
- Dodać szynkę i rozdrobnioną wcześniej marchewkę z pietruszką i selerem, gotować kolejne20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej ogórki, 100 g zachowanej zalewy z ogórków, koncentrat pomidorowy, marynowane grzyby i oliwki, gotować kolejne5 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej zioła, kapary i pieprz, wymieszać kopystką. Każdą porcję zupy udekorować 1 łyżką kwaśnej śmietany i 1 plastrem cytryny. Solankę z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.