Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
546.9 kcal /
2288.1 kJKalorie
2288.1 kJKalorie
23.9 gBiałko
19 gWęglowodany
43 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych na kawałki
- 80 g ogórków konserwowych odsączonych (zalewę zachować), pokrojonych na kawałki
- 250 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 30 g oleju
- 300 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 550 g kiełbasy np. podwawelskiej, myśliwskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 50 g kapusty kiszonej odsączonej, pokrojonej na kawałki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 250 g wody
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 4 plastry cytryny
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać ogórki i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać rozdrobnione warzywa, kiełbasę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, musztardę, koncentrat bulionu warzywnego, 50 g zalewy z ogórków i wodę, przemieszać kopystką, gotować35 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Soljankę (solankę) z kapustą i kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śmietany i cytryny.