Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
257.4 kcal /
1076.9 kJKalorie
1076.9 kJKalorie
20.3 gBiałko
29.4 gWęglowodany
6.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 60 g selera naciowego pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 20 g masła
- 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 750 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 80 – 100 g ryżu długoziarnistego
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kurczaka, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować10 min/100°C//obr. 1, następnie wymieszać7 s//obr. 4.
- Dodać ryż, przecier pomidorowy, sól i pieprz, gotować13 min/100°C//obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy, cukier i zioła prowansalskie, wymieszać15 s//obr. 2. Zupę pomidorową z ryżem i kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.