Sorbet cytrynowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
183 kcal /
767 kJ
Kalorie
1 gBiałko
44 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 650 g wody
  • 350 g cukru
  • 200 g soku z cytryny (z 5-7 cytryn), świeżo wyciśniętego
  • 1 białko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, dodać cukier, gotować5 min/100°C/obr. 3.
  2. Dodać pozostałe 250 g wody i sok z cytryny, wymieszać3 s/obr. 3.
  3. Dodać białko, wymieszać3 s/obr. 4. Masę przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, silikonowych) do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Całkowicie ostudzić i odstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godz..
  4. Ostrym, długim nożem pokroić zamrożoną mieszankę na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
  5. Do naczynia miksującego włożyć kawałki zamrożonej masy, zmiksować30 s/obr. 9, następnie wymieszać30 s/obr. 4. Sorbet cytrynowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry