Sorbet cytrynowy
183 kcal /
767 kJKalorie
767 kJKalorie
1 gBiałko
44 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 650 g wody
- 350 g cukru
- 200 g soku z cytryny (z 5-7 cytryn), świeżo wyciśniętego
- 1 białko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, dodać cukier, gotować5 min/100°C/obr. 3.
- Dodać pozostałe 250 g wody i sok z cytryny, wymieszać3 s/obr. 3.
- Dodać białko, wymieszać3 s/obr. 4. Masę przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, silikonowych) do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Całkowicie ostudzić i odstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godz..
- Ostrym, długim nożem pokroić zamrożoną mieszankę na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki zamrożonej masy, zmiksować30 s/obr. 9, następnie wymieszać30 s/obr. 4. Sorbet cytrynowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.