Sorbet cytrynowy z szampanem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
156.2 kcal /
653.6 kJ
Kalorie
0.6 gBiałko
22.9 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g wody
  • 150 – 200 g cukru
  • 250 g wody zimnej
  • 200 g soku z cytryny
  • 1 białko
  • 1 butelka wina musującego (ok. 750g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, gotować5 min/100°C/obr. 3
  2. Dodać wodę i sok z cytryny, wymieszać3 s/obr. 3.
  3. Dodać białko, wymieszać3 s/obr. 4. Masę przelać do formy do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do wysokości 3 cm i przykryć folią spożywczą. Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godz., do czasu całkowitego zamrożenia. Po tym czasie formę z zamrożoną masą wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 10 min, następnie masę pokroić w kwadraty (ok. 3 x 3 cm).
  4. Do naczynia miksującego włożyć masę, rozdrobnić30 s/obr. 9, następnie wymieszać30 s/obr. 4. Do 8 kieliszków nalać szampana, następnie ostrożnie dodać do nich porcje sorbetu, delikatnie wymieszać. Sorbet cytrynowy z szampanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry