Sorbet cytrynowy z szampanem
156.2 kcal /
653.6 kJKalorie
653.6 kJKalorie
0.6 gBiałko
22.9 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 150 – 200 g cukru
- 250 g wody zimnej
- 200 g soku z cytryny
- 1 białko
- 1 butelka wina musującego (ok. 750g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, gotować5 min/100°C/obr. 3
- Dodać wodę i sok z cytryny, wymieszać3 s/obr. 3.
- Dodać białko, wymieszać3 s/obr. 4. Masę przelać do formy do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do wysokości 3 cm i przykryć folią spożywczą. Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godz., do czasu całkowitego zamrożenia. Po tym czasie formę z zamrożoną masą wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 10 min, następnie masę pokroić w kwadraty (ok. 3 x 3 cm).
- Do naczynia miksującego włożyć masę, rozdrobnić30 s/obr. 9, następnie wymieszać30 s/obr. 4. Do 8 kieliszków nalać szampana, następnie ostrożnie dodać do nich porcje sorbetu, delikatnie wymieszać. Sorbet cytrynowy z szampanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.