Sorbet pomarańczowy z winem musującym
186 kcal /
777 kJKalorie
777 kJKalorie
1 gBiałko
30 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 g wina musującego białego, np. Prosecco
- 600 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 150 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 120 g wina musującego, 300 g soku z pomarańczy, dodać cukier, gotować8 min/100°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 300 g soku z pomarańczy, wymieszać3 s/obr. 3. Przelać do foremki do zamrażania, przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu odstawić do zamrażalnika na min. 8 godz. Zamrożoną masę pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
- Do naczynia miksującego włożyć zamrożoną masę, zmiksować przy pomocy kopystki30 s/obr. 9.
- Dodać pozostałe 630 g wina musującego. Przelać do kieliszków koktajlowych.
- Sorbet pomarańczowy z winem musującym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.