Sorbet pomarańczowy z winem musującym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
186 kcal /
777 kJ
Kalorie
1 gBiałko
30 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 750 g wina musującego białego, np. Prosecco
  • 600 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 150 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 120 g wina musującego, 300 g soku z pomarańczy, dodać cukier, gotować8 min/100°C/obr. 2.
  2. Dodać pozostałe 300 g soku z pomarańczy, wymieszać3 s/obr. 3. Przelać do foremki do zamrażania, przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu odstawić do zamrażalnika na min. 8 godz. Zamrożoną masę pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
  3. Do naczynia miksującego włożyć zamrożoną masę, zmiksować przy pomocy kopystki30 s/obr. 9.
  4. Dodać pozostałe 630 g wina musującego. Przelać do kieliszków koktajlowych.
  5. Sorbet pomarańczowy z winem musującym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry