Sos amatriciana
173 kcal /
724 kJKalorie
724 kJKalorie
7 gBiałko
5 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g pomidorów przekrojonych na pół
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- ½
- łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 150 g boczku, tłustego, w plastrach pokrojonego w 1 cm słupki
- 150 g pancetty pokrojonej w 1 cm słupki
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać papryczkę chili i boczek, dusić7 min/120°C//obr. 1.
- Dodać zmiksowane pomidory, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
- Sos amatriciana podawać z makaronem.