Sos amatriciana

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
173 kcal /
724 kJ
Kalorie
7 gBiałko
5 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • ½
  • łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 150 g boczku, tłustego, w plastrach pokrojonego w 1 cm słupki
  • 150 g pancetty pokrojonej w 1 cm słupki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać papryczkę chili i boczek, dusić7 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać zmiksowane pomidory, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
  4. Sos amatriciana podawać z makaronem.
Przewijanie do góry