Sos barbecue (BBQ)
409.4 kcal /
1713 kJKalorie
1713 kJKalorie
3.9 gBiałko
72 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g ketchupu
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 40 g miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego jabłkowego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 szczypta papryki ostrej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. .
- Dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny, sos Worcestershire i musztardę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ocet, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą, wymieszać5 s/obr. 4. Gorący sos przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików, ustawić do góry dnem na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Sos barbecue (BBQ) podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do wybranych dań.