Sos barbecue z whisky
1951 kJ /
466 kcalKalorie
466 kcalKalorie
6.1 gBiałko
46.9 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g papryczek chili, świeżych, zgniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 20 g cukru brązowego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, wędzonej
- 30 g sosu Worcestershire
- 20 g sosu sojowego, ciemnego
- 20 g octu balsamicznego
- 40 g whisky
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5.
- Dodać pomidory, cukier, wędzoną paprykę, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet balsamiczny i whisky, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić15 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do szczelnie zamykanych słoików, odstawić do ostudzenia.
- Podawać jako dodatek do burgerów i dań z grilla.