Sos bazyliowo-musztardowy
171.5 kcal /
718 kJKalorie
718 kJKalorie
1.8 gBiałko
7 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 – 20 g bazylii, świeżej tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 30 g musztardy miodowej
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać musztardę, oliwę i zioła prowansalskie, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Sos bazyliowo-musztardowy podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs (patrz wskazówka).