Sos bazyliowo-musztardowy

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
171.5 kcal /
718 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
7 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 – 20 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g musztardy miodowej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać musztardę, oliwę i zioła prowansalskie, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
  3. Sos bazyliowo-musztardowy podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry