Sos BBQ
4116 kJ /
984 kcalKalorie
984 kcalKalorie
12 gBiałko
183 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 45 g soli ¾
- 1 łyżeczka ziaren kawy
- 140 g cukru trzcinowego, nierafinowanego Sos BBQ: 160
- 15 g ząbków czosnku
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 85 g sosu Worcestershire 85 – 100
- 85 g melasy z buraka cukrowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cynamon, dodać sól, pieprz, cynamon, ziarna kawy, kmin rzymski, chili i cukier, zmielić1 min/obr. 9. Przesypać do słoika z pokrywką typu twist-off, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 30 g mieszanki przypraw, musztardę, ocet, sos Worcestershire i miód, dusić kolejne10 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ketchup i paprykę, zmiksować1 min/obr. 5-9 stopniowo zwiększając obroty(patrz wskazówka). Przelać do czystego słoika z pokrywką typu twist-off, przechowywać w lodówce do momentu podania. Używać jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs.